Cuma, 19 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Röportaj İstanbul

''Perakende Sektörü Ülke Ekonomisinde Önemli Bir Yere Sahiptir''

Innowith Alışveriş Merkezi Kiralama Danışmanlığı ve Yönetim Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Çolak, küresel salgın sonrası ve dünyada yaşanmakta olan ekonomik krizin, AVM ve Perakende sektörüne etkileri ile ilgili görüşlerini gerçekleştirdiğimiz söyleşide AVMtrend okurları için anlattı...

''Perakende Sektörü Ülke Ekonomisinde Önemli Bir Yere Sahiptir''

- Mehmet Bey, öncelikle firmanızın kuruluş hikayesinden bize biraz bahsedebilir misiniz ?

Öncelikle teşekkür ederim.

Uzun zamandır planladığım fakat sürekli tecrübe anlamında ‘biraz daha' diyerek ötelediğim bir fikirdi aslında. Alışveriş merkezlerinde giderek değişen atmosferde ki buna pandemi sürecinide eklersek yeni bir yönetim ve kiralama haricen kiracıyı elde tutma ihtiyacı doğuyordu.

Buna istinaden, ortalama 22 yılı Alışveriş merkezi ve perakende sektöründe devirdikten sonra ileri bir adım olarak kendi şirketimi kurma kararı aldım.

- AVM'lerin sürdürülebilir başarısında en büyük etken sizce nedir ? Siz başarınızı neye bağlıyorsunuz ?

Bence AVM’nin başarısında en büyük etken “Yönetim” dir. Bu iyi bir AVM müdürü olur, iyi bir koordinatör olur farketmez. Zinciri iyi oluşturmak gerekiyor. 

Kendini geliştiren, sorumluluk alan, değişimleri yakından takip eden, hirerarşik zinciri en iyi şekilde yönetebilen bir yönetici olması önemli. Gözlem yaparak, ileri görüşlülüğü sayesinde, olası tüm krizlere karşı tedbir alabilmeli. Böylece hedefler koyarak başarılı olmak için doğru adımlar atmayı bilir. Takım arkadaşlarına doğru pozisyonlar vererek onları başarıya ulaştırır.

-Innowith AVM Danışmanlık olarak müşterilerinize ne gibi farklılıklar sunuyorsunuz ?

İnnowith Yönetim ve Danışmanlık, Alışveriş merkezi yatırımı&geliştirme ve perakende sektöründe faaliyet gösteren müşterilerine, geleceğe dönük yatırım fırsatlarından, tasarım, planlama ve kiralama öncesi koyulan hedeflerin hem kiracı hem de yatırımcı perspektifinde gerçekleştirilmesini sağlamak için, gerek merkez yönetim ekibi ile gerekse reklam ve halkla ilişkiler ajansları ile koordinasyon altında çalışarak, yıllık performans hedeflerinin belirlenmesi ve uygulanmasına yönelik strateji oluşturulmasından, pazar araştırmalarına kadar uzanan geniş bir ölçekte, hizmet sunmaktadır.

Ulusal ve Uluslararası platformda; Alışveriş Merkezlerinin, Ticari Gayrimenkullerin ve Karma Projelerin fikir aşamasından başlayarak; Planlama, Geliştirme, Analiz, Kiralama ve Yönetim süreçlerinde ve yapılan çalışmada kiracı performansları incelemesi, bütçe planlama yönetimi, insan kaynakları yönetimi, kurumsal yönetim, marka yönetimi, pazarlama ve satış yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, ürün geliştirme yönetimi, bilgi sistemleri yönetimi, aile şirketleri yönetimi, süreç iyileştirme yönetimi, maliyetleri düşürme yönetimi, gibi ihtiyaçlara göre farklı uzmanlıkları bir araya getirerek interdisipliner yaklaşım ile en uygun kararların ortak birliktelikle alınması sürecine destek olur.

Doğru lokasyonlarda, doğru mimari ve ticari konseptleri geliştirerek; çevreye ve değerlere saygılı, verimli, rekabetçi, değişime ve gelişen şartlara açık yapı ve gayrimenkullerin; planlanma, uygulama ve işletme dönemlerinde:

– Yatırımcılara ve uygulayıcılara
– İşletmecilere,
– Çalışanlara ve Tedarikçilere

kısaca ‘Tüm İş Ortaklarına’ en fazla faydayı sağlamak çalışma felsefemizdir.

- Dünyayı etkisi altına alan pandemi sonrasında Alışveriş Merkezlerinde gözlemlediğiniz başlıca değişimler nelerdir ? Geçen bu süreç sonunda AVM'ler için öngörülerinizi öğrenebilir miyiz ?

Ülkemizde Şubat ayından itibaren etkisini hissettiren COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden birisi şüphesiz ki perakende sektörü olmuştur. 

Dolayısıyla insanların evlerinden dışarı çıkmaması ve zorunlu olmayan alışverişlerini ertelemeleri sebebiyle, başta fiziksel kanallar olmak üzere tüm perakende sektörü zorlu bir süreçten ve dönüşüm sürecinden geçmektedir.

Perakende sektörü, COVID-19'dan en çok etkilenen sektörlerden biri konumunda olmakla beraber gelecekte tekrar ivme kazanabilmek için yapısal dönüşümler yaşaması muhtemeldir.

Görünen o ki, Covid-19 yeni bir global ekonomik krizi ateşlerken, Türkiye ekonomisinde beklentiler de en dip seviyede.

Büyüme rakamları açısından da öncü gösterge olarak kabul edilen ve tüketici davranışlarının ölçüldüğü perakende sektöründe mart ayında mağazaların kapanmasının ardından gıda perakendesi hariç olmak üzere sektörün ortalama yüzde 70'inde ticaret durdu.

Alınacak aksiyonları şöyle sıralayabiliriz;

-Kriz yönetim ekibinin oluşturulması,
-İş sürekliliğinin planlanması ve iş ve çalışma planlarının güncellenmesi,
-Operasyonel iyileştirmeler,
-Mağaza ağlarını yeniden düzenleme
-Maliyet pozisyonlarını sıkı bir şekilde yöneterek ve hizmete, deneyime ve omni-kanala yatırım yaparak,Sektör genelinde, nakit akışlarını yönetebilmek için en çok tercih edilen yöntemler ödemeleri ertelemek ve finansman konusunda bankalara başvurmak olmuştur.

Mevcut mağazaları koruyarak bu noktalardan ek gelir kaynakları elde etme yoluna gidilebilir, mağazaların düşük ayak trafiğine uyum sağlaması planlanabilir veya performansı düşük mağazalar kapatılarak yatırımlar müşteri trafiğini artırmaya yönelik aksiyonlara yönlendirilebilir.

Mağazaların tekrar açıldığı dönemde hem tüketicilerle iletişim kurmak hem de kriz öncesi dönem alışkanlıklarını tekrar tesis etmek adına dijital stratejiler geliştirmek çok önem kazanıyor.

Buna ek olarak hem mağaza içi trafiği arttırmak hem de envanteri çevirmek için indirim ve promosyon uygulamalarına ağırlık vermek gerekebilir. Şirketler, satış süreçlerini olabildiğince dijitalleştirerek ve pazarlama faaliyetlerini müşterileri yeni dijital dünyaya adapte edecek şekilde gözden geçirerek büyük zararlara uğramanın önünü kesebilirler. 

İşletmelerin ne kadar çevik tedarik zincirleri olursa, piyasada o kadar başarılı olacaklar. Aynı gün teslimat seçeneği sunan perakendeciler, müşteriler için rakiplerine göz kırparak daha cazip hale gelecektir. Salgın sonrası gerçeklere hızlı bir şekilde uyum sağlamak ve inovasyonu artırmak perakende satış mağazaları için hayati önem taşıyacak.

Yatırımcılara sunduğunuz ve devam eden projeleriniz hangileridir ?

Şu an hali hazırda Sakarya Serdivan da bulunan Hilloria İş Ve Yaşam Merkezi projemiz inşaat aşamasının son günlerini yaşıyor. Projemizin kiralama ve yönetimini tamamen İnnowith Yönetim Danışmanlık olarak üstlendik.

Kiralamalar büyük ölçekte bitti. Hilton Otel projemiz, Home Office ve residancelerin dışında, 46 mağazadan oluşan cadde konseptinde bir yaşam merkezi. Dünyaca ünlü markaları bir araya topladık. Böylece bölgenin tek çekim merkezi haline getirmeyi planlıyoruz.

İzmir Seferihisar Luwi RESİDANCE projemiz var haricen 350 konut ve altında AVM projemiz ile kiralamalara hızlıca başladık. Projemiz bölgenin tek Avm'si olma özelliğini taşıyor.

İzmir /Buca da 9 Eylül üniversitesi Tınaztepe kampüsünde bulunan fast food tarzı butik konsepti ile Univercity Park AVM konseptimiz mevcut . Burada ise 25 bin öğrenciye hitap ediyoruz.

Türkiye’de perakende ve yatırım sektörünün geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz ?

Bu çok uzun ve kapsamlı bir konu aslinda. Kısmen yukarda da bahsettim. Bu konuda bir çok yasal düzenleme gerekmekte. Bununla ilgili çalışmalar mevcut. Ve birçok rapor hazırlandı.

Bugün bakacak olursak sektör büyüklüğü ve istihdama katkısı göz önüne alındığında perakende sektörü ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Pandemi süreci bize tüketicilerin daha talepkâr hale geldiğini gösterdi. Özellikle hijyen ve hızlı teslimat konularının öne çıkan beklentiler olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bunun neticesinde sektörde artan rekabetin şirketleri daha dinamik ve verimli çalışmaya zorladığı; tüketici faydasını sağlayan en önemli unsurların başında ise çoklu kanal perakendeciliğinin geldiğini belirtmekte fayda var.. E-ticaretin gelişmesiyle beraber sanılanın aksine mağazacılığın yok olmayacağını, zira tüketicinin alışverişi kanal ayrımı gözetmeksizin bir bütün olarak gördüğünü vurgulamak gerekiyor.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE