Salı, 30 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Gündem İstanbul

Sağlıklı Yemek Algısı ve Tercihler

Tüketicilerin sağlıklı yemek algısı ve tercihleriyle ilgili bir çok bilinmeze ışık tutuldu.

Sağlıklı Yemek Algısı ve Tercihler

Markaların pazar araştırması ihtiyaçlarını gerçek tüketiciler ile gerçekleştirmelerini sağlayan Twentify, 410.000’i aşkın tüketici tarafından kullanılan Bounty mobil tüketici platformu üzerinden tüketicilerin sağlıklı beslenme ile ilgili algı ve davranışlarını anlamak adına bir araştırma gerçekleştirdi. Giderek daha da hızlı büyüyen sağlıklı yemek pazarına ışık tutacak içgörüler edinmek adına Türkiye temsili olarak 975 tüketiciye sağlıklı & sağlıksız yemek algılarını, satın alma davranışlarını, trendlerin tüketiciler üzerindeki etkisini ve ilgili sosyal içerikleri öğrenmek adına sorular soruldu.

NUTS-1 dağılımı ile coğrafi temsiliyet sağlanan araştırmaya %51’i erkek, %49’u kadın 975 kişi katıldı.

Organik, sağlık hissini tüketicilere en çok aktaran konsept

Son yıllarda popüler olmuş ve sağlıklı beslenme ile bağdaştırılan organik, GDO’suz, düşük şekerli, düşük yağlı, yüksek proteinli ve glutensiz gibi konseptleri karşılaştırdığımızda, %77 tercih oranıyla organik, sağlık hissini en çok aktaran konsept oldu. Yalnızca bir kaç yıl önce hayatımıza girmiş olan glutensiz konsepti ise yalnızca %18 tercih oranıyla, aralarındaki en az sağlık hissi veren konsept oldu.

Migros hem genel, hem de sağlıklı yemek özelinde tüketicilerin ilk tercihi olurken, indirimli marketler sağlıklı yemek özelinde alışverişçilerini elde tutamıyor.

Genel alışverişlerde tüketicilerin tercih ettiği mağaza olarak Migros %31.5 oranla ilk sıradayken, BİM %29.8 ile ikinci sıraya yerleşiyor. Fakat sağlıklı yemek alışverişi özelinde baktığımızda Migros tercih oranını korurken, BİM’in tercih oranı %9.7’ye düşüyor. A101, BİM, Şok, Carrefour ve Migros’u tercih eden tüketicilerin, sağlıklı yemek özelinde tercih ettikleri mağaza kırılımını incelediğimizde, genel alışverişini Migros’tan yapan tüketicilerin %67.4’ü sağlıklı yemek alışverişi için de Migros’u tercih ediyor.

Sağlıklı yemek alışverişi özelinde en büyük kaybı yaşayan mağaza ise, tüketicilerinin yalnızca %28.1’ini elde tutabilen A101 mağazası oluyor. Mağazaların tümü en büyük kayıplarını Halk Pazarlarına verirken, Migros tüm mağazalardan iyi bir oranda tüketiciyi sağlıklı yemek kategorisiyle kendisine çekiyor.

Sağlıklı beslendiğini düşünen tüketicilerin %70’i bu yıl daha fazla yumurta tüketiyor.

Tüketicilere bu yıl, önceki yıllara göre daha sağlıklı beslenip beslenmediğini sorduğumuzda, %64,7’si daha sağlıklı beslendiğini söylüyor. Bu yıl daha az tükettikleri şeyler arasında, Fast Food, şekerli yiyecekler, gazlı içecekler ve çikolata ile beraber “Ekmek” de listede üst sıralarda yer alıyor. Yumurta ve sebze ise bu yıl daha çok yediklerini söyledikleri ilk 2 yiyecek oluyor.

A SES grubu sağlıklı beslenmenin pahalı olduğunu düşünürken, C2 ve DE SES grupları buna katılmıyor.

“Sağlıklı beslenmek pahalı bir şeydir.” algısının tüketiciler tarafından ne derece benimsendiği sorgulandığında, genel tüketici kitlesinin %41.2 oranla bu söyleme katılmadığı görülüyor. SES grubuna göre incelediğimizde, %42.3 oranla sağlıklı beslenmenin pahalı olduğuna katılan A grubu, C2 ve DE’ye göre anlamlı bir farka sahip. Coğrafi kırılımda ise yalnızca Marmara Bölgesi %44 oranla sağlıklı beslenmenin pahalı olduğunu düşünüyor. Kalan 6 bölgenin 4’ü, genel olarak bu ifadeye katılmadığını belirtiyor.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE