Salı, 14 Ocak 2025
.
.
İbrahim Bostancıoğlu

Enflasyon artışı eski ticari anlayışı geri mi getirdi?

Hazine ve Maliye Bakanı’nın 20 Eylül’de açıkladığı Orta Vadeli Yeni Ekonomi Programı’na göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 20,8’idi. Fakat Eylül ayı enflasyonunun yüzde 6,30 çıkması sonucu 30 Ekim’de Merkez Bankası’nın 3. çeyrek değerlendirmesinde yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13,4’den yüzde 23,5’e yükseldi.

Merkez Bankası’na göre “Enflasyon, Türk lirasının döviz kuru sepeti karşısındaki değer kaybı ve başta petrol olmak üzere ithalat fiyatlarındaki artışlar nedeniyle temel mallar öncülüğünde artış kaydetmiş, toplam talep koşulları da enflasyondaki yukarı yönlü seyri desteklemiş”.

Yılın son 3 ayına girdiğimiz ve biten Ekim ayı ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın başlattığı “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı”na katılan firma sayısı 2.500’ü geçti. Katılımcı her firma/marka minimum yüzde 10 indirim yapmayı taahhüt ettiğine göre kağıt üzerinde ekim ayı enflasyonu eksi çıkmalı.

Ancak bugün yayınlanan AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin(TÜFE) yüzde 1,93 artmasını bekliyor. Bunun ilk işareti olarak İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) bugün açıklanan verilerine göre, İstanbul'da, ekimde perakende fiyatlarda yüzde 3.47'lik artış kaydedildi.

İstanbul’da perakende fiyatlar, ekimde bir önceki aya kıyasla, giyimde yüzde 13.74, ev eşyasında yüzde 10.42, gıdada yüzde 3.08, kültür, eğitim ve eğlencede yüzde 2.03, konutta yüzde 1.49, sağlık ve kişisel bakımda yüzde 0.54, diğer harcamalarda 0.16, ulaştırma ve haberleşmede yüzde 0.09 artış gösterdiğine göre 2.500,00’den fazla firma hangi ürün gruplarında en az yüzde 10 indirim yaptı diye merak ediyor insan!

brandzone tablo

Tüm Türkiye’deki markalara için fiyat/rekabet araştırma hizmetleri sunan BrandZone’nin dergimiz için özel olarak yaptığı 2018 Ağustos ortalama kampanya fiyatlarını 21-25 Ekim kampanya fiyatlarıyla karşılaştırması da artışı net şekilde ortaya koymakta.

Okula Dönüş’ü de kapsayan bu dönemde HTÜ pazarında en çok fiyat indirim kampanyasının yanında yüzde 10’luk “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı”na rağmen BrandZone’nin tespitlerine göre bebek bezinde yüzde 41, deterjanda yüzde 36, kırmızı mercimekte yüzde 14, makarnada yüzde 10 fiyat artışı nasıl oluyor?

Fiyat artışların sebebi üretici veya satıcı firmalarımızınTürkiye’de yıllar yılı süren enflasyona dayalı fiyat ayarlamaları yapma alışkanlığından mı kaynaklanıyor?

Umalım ki Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın HTÜ pazarında durduramadığı fiyat artışı 31 Ekim’de açıklanan 6 başlıkta KDV ve ÖTV indirimleriyle başarıya ulaşır:

  • Konut satışlarında KDV oranlarını yüzde 18’den 8’e indirimi yıl sonuna kadar devam edecek.
  • Tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesi uygulamasını da yıl sonuna kadar devam edecek.
  • Mobilyada KDV oranını yüzde 18’den 8’e indirildi.
  • Beyaz eşyadaki ÖTV yıl sonuna kadar sıfırlandı.
  • 1600 cc altı motorlu araçlarda var olan ÖTV’de 15 puanlık indirim yapıldı.
  • Ticari araçlarda KDV oranlarını yüzde 18’den yüzde 1’e indi.