Cuma, 29 Mart 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Zincir Market Grupları Gaziantep

Gelecekte Yerel Marketler Var Olacak

“Dövizdeki artışlar dolayısıyla fiyat açıklamakta geciken, üretim kararsızlığı yaşayan üretici firmaları kınıyorum. Sanki 2001 öncesi yüksek enflasyon ve döviz artışı görmemiş gibi bir ürkeklik ve kararsızlık yaşıyorlar.”

Gelecekte Yerel Marketler Var Olacak

Yerel perakendeciler, son yıllarda önemli ataklar yapıyor. Bir yandan kendi bölgelerinde güçlenirken diğer yandan da alternatif projeler hazırlıyor. Başarılarının arkasında yatan en önemli etkenlerin başında ise tüketicilerle çok ilişkiler kurmasında yatıyor. Bakkalların sıcaklığını, müşterilerine aktarıyorlar.

Bu anlamda Türkiye’nin en başarılı yerel zincirle rinden biri olan ve Gaziantep’te önemli çalışmalara imza atan Oli Center Yönetimi Kurulu Başkanı Adnan Yorguner ile sektörü ve çalışmalarını konuştuk.

Olicenter’i bizlere tanıtır mısınız? Kaç yılında kurdunuz? Perakende sevdanız nereden kaynaklanıyor?

Market Oli Center, 1979 yılında kurulmuştur. Bu özelliğinden dolayı Gaziantep’in ilk ve Türkiye’nin ilk marketlerindendir. Ortaklığa katılan Adnan Yorguner ve Burhan Büyükkömürcü ile bugünkü durumuna gelmiştir.

Muhasebe kökenli bu iki ortağın perakendecilik serüveni tamamıyla tesadüf olmuştur. Migros’un Seyyar (otobüs marketleri) ve kurulu marketleri; bu ikilinin sempatisini ve dikkatini çekmiş, perakende sektörü geçişi için büyük vesile olmuştur.

Kaç mağazaya ve kaç çalışana ulaştınız? Toplam kaç metrekaresiniz?

Oli Marketçilik; bugün 20 şube ve 550 çalışan ile 21000 metrekarelik bir satış alanında hizmet vermektedir.

Gaziantep’teki perakende sektör hakkında bilgi verebilir misiniz? Pazar nasıl? Siz pazarda nasıl bir oyuncusunuz?

Gaziantep perakende sektörü, 1987 ve sonrası yıllarında gelişmeye başlamıştır. Ve hep zor ve rekabetçi bir piyasa olmuştur. Oli Marketçilik, bu rekabetçi piyasada ilk olmanın; yerli olmanın avantajını da kullanarak yenilikçiliği, ürün kalitesi ve hizmet kalitesini de öne çıkararak hep Gaziantep’in en iyisi olmuştur. 

Farklı konsepte perakende yatırımlarınız olacak mı?

Biz zaten 2007 yılından beri eğitim sektöründe de varız. TED Gaziantep Koleji’ni işletmekteyiz. Bunun dışında temiz enerji yatırımı ile ilgileniyoruz.

Bölgenin en güçlü ve büyük perakende zincirlerinden biri olmanıza rağmen mağazalarınız Gaziantep’te bulunuyor. Komşu illeri düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız neden?

Bundan 7-8 yıl öncesine kadar yerel zincirler büyüme odaklı idi. Her yıl kaç şube açacağımıza, hangi semt ve mahallelerde olacağımızı bir yıl öncesinden belirlerdik. Komşu illerde (Mersin, Şanlıurfa, Kahramanmaraş) nasıl strateji izleyerek var olacağımızı planlardık.

Ama bugün tüm Türkiye’de lokal marketler artan masraflar ve buna karşın enflasyon oranında bile artmayan cirolarla baş etmeye çalışıyor. Bu kısır döngü masraf ciro oranlarını % 18-20 oranlarına çıkarmıştır.

Perakende kar marjları bu masrafları karşılayamaz. Bundan dolayı büyüme durmuş ve kurumlar kendilerini korumaya odaklanmıştır. Ciroların istenilen derecede büyümemesinin birçok nedeni vardır;

-Lokal marketlerde gereğinden çok şubeleşme,

-Tüketicinin gelir adetsizliğinin artması,

-Discount marketlerinin haksız rekabet seviyesinin bile ötesinde şubeleşmesi,

-Son aylardaki ekonomik kriz, enflasyon ve faiz oranlarının gerçek etkisi bu yazıyı kaleme alırken daha tam olarak kendisini belli etmemiştir.

 -Bütün bunlar yeni şubeleşmeleri durdurmuş ve yavaşlatmıştır.

2018 yılı nasıl geçiyor? Yılbaşında yaptığınız hedef bütçeleme ve cirolarınızda sapma/değişmeler var mı?

2018 yılında cirolarda gerçekçi revizyonlar yaptık geriye doğru tabi ki.

Dövizdeki artış sonrası tedarikçilerle neler yapıyorsunuz? Zamları tüketicilere yansıtmama adına nelere göğüs geriyorsunuz?

Dövizdeki artışlar dolayısıyla fiyat açıklamakta geciken, üretim kararsızlığı yaşayan üretici firmaları kınıyorum. Sanki 2001 öncesi yüksek enflasyon ve döviz artışı görmemiş gibi bir ürkeklik ve kararsızlık yaşıyorlar.

2019 yılı hedefleriniz nelerdir?

2019 yılında 2018 ciro ve müşteri sayılarını korumaya yönelik, büyüme hedefi olamayan bir yıl olacak gibi görünüyor.

Discount oyuncularıyla pazardaki rekabette güçlü yanlarınız nelerdir? 

Discount marketler, halkın haksız teveccühüne mazhar kaldılar. Düşük kalite, çeşit olmayışına rağmen. Kolay ulaşılabilir olması onların güçlü yanları oldu. Buna karşın bizim taze ürünlerde güçlü olmamız (sebze, meyve, açık şarküteri, balık, fırın, pasta) ciddi anlamda müşteri çekmemizde rol oynuyor.

Bu yanlarımızı daha da büyüterek rekabetçi özelliğimizi güçlendireceğiz. Tüketici yerel olmamıza büyük sempati gösteriyor ama rekabetçi olmamız koşulu ile. Asla yerel olma avantajı arkasına gizlenmedik.

Gerek fiyat, ürün kalitesi, hizmet kalitesi, mağazaların raf kalitesi ve teknolojik ürün (yazar kasa, bilgisayar, yazılım programları, arka ofis yeterliliği, ışıklandırma ve iklimlendirme gibi) alanlarında en iyisine yatırım yaptık.

Gelecekte perakende sektörü nasıl olacak? Bu pazarda yerel oyuncular ne durumda olacaklar?

Gelecekte sanal marketçilik ve lojistik el ele yürüyecek ama lokal marketler hep var olacak.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE