Cumartesi, 20 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Yatırım & Danışmanlık İstanbul

''İhracat Şirketlere Yeni Pazarlar Daha Fazla Satış Daha Geniş Müşteri Ağı Sunar''

Global bir marka olma yolunda ilerleyen BeNova Consulting Genel Müdürü Erdinç Mert, danışmanlık alanında çok değerli tecrübelerini AVMtrend okurları için aktardı. Erdinç Mert, sözlerine şöyle devam etti :

''İhracat Şirketlere Yeni Pazarlar Daha Fazla Satış Daha Geniş Müşteri Ağı Sunar''

Kısaca BeNova Consulting’den bahsedebilir misiniz? Hizmet alanlarınız nelerdir ?

BeNova Consulting olarak geçmiş deneyimlerden de yola çıkarak etki odaklı danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Deneyimli ekibimizle birlikte Ön İnceleme ve Analiz hizmetinin ardından Strateji’den Pazarlama ve Marka İletişimi’ne, İş Geliştirme’den Satış ve İhracat’a, Dijital Dönüşüm’den İnovasyon’a, İşe Alım ve Yetenek Yönetimi’nden Maliyet Dönüşümü’ne kadar birçok alanda ve farklı sektörlerde hizmet veriyoruz.

BeNova Consulting olarak farklı sektörlerdeki firmaların değişen ihtiyaçlarına çözüm sağlayan, global bir marka olma yolunda ilerleyen, büyük çaplı dinamik bir organizasyon olarak öne çıktığımızı söyleyebiliriz.

Savunma Sanayisi tecrübeniz nasıl oluştu? Danışmanlık hizmeti verme fikri nasıl gelişti, hangi noktada ortaya çıktı ?

Kariyerimin başında, 12 yıl ASELSAN’da çalıştım. Çeşitli bölümlerde üst düzey yönetici olarak görev aldığım bu 12 yılın son 2,5 senesi, Asya-Pasifik’ten Sorumlu İş Geliştirme Bölge Yöneticisi olarak devam etti.

Endonezya, Vietnam, Malezya ve Tayland gibi ülkelerde iş geliştirme faaliyetlerini planladık. ASELSAN’dan sonra, 2,5 yıl kadar küresel yönetim danışmanlığı şirketi olan McKinsey’de danışmanlık yaptım ve birçok farklı projede görev aldım.

McKinsey’deki projelerde, en üst düzeyde yöneticilere, örneğin bakanlara ya da CEO’lara danışmanlık hizmeti sunma şansını buldum.

Danışmanlığın nasıl keyifli bir iş olduğunu ve kurumlara nasıl fayda sağladığını, McKinsey’de çok iyi bir şekilde deneyimleme şansım oldu. O dönemde, ASELSAN’daki günlerimi hatırlayıp tecrübelerimi gözden geçirdiğimde, Türk savunma sektörünün de bu hizmetlere çok ihtiyacı olduğunu fark ettim.

McKinsey’nin ardından, 2 yıl kadar, Strateji ve Pazar Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak BİTES’te çalıştım.

Orada da KOBİ boyutunda bir şirketle ilgili çok önemli tecrübeler elde etme fırsatım oldu. BİTES’in ardından; gerek savunma sanayindeki gerekse danışmanlık alanındaki
birikimim ve sektörün danışmanlık hizmetlerine olan ihtiyacı konusundaki gözlemim, BeNova Consulting’in hayata geçmesini sağladı.

Sürdürülebilirlik planlamalarınız ve çalışmalarınız nelerdir? KOBİ’ler ve ihracat çalışmalarında üstlendiğiniz misyon nedir ?

Satış ve ihracata yönelik mekanizmayı tanımlayarak hedef ülke analizi ile yurt dışına açılma ve pazarlama süreçlerinde uçtan uca destek sağlıyoruz.

Bu kapsamda KOBİ’lerimize ve tüm yurtdışı pazarında yer almak isteyen firmalarımıza satış ve teklif mekanizmalarının tasarlanması, hedef bölge ve ülke analizinin yapılması, ihracata özel destek ve teşvikler konusunda gerekli danışmanlığın verilmesi ve tüm satış süreci ile ilgili destek oluyoruz.

‘BeNova Human Capital’ yapılanmanız da var. Bu yapılanma nasıl ortaya çıktı? Söz konusu yapılanma hangi alanlarda yenilikler getiriyor ?

BeNova Consulting olarak 2021 yılı için bazı öngörülerimiz vardı. BeNova Human Capital düşüncesi de yıl içerisinde ortaya çıktı. ‘BeNova Human Capital’ iş ortağım, alanında uzman sevgili dostum Ahmet Serhat Ersoy ile bu alana yatırım yaptık. Öncelikli olarak BeNova Human Capital isimli lisanslı bir istihdam ofisi kurduk.

Ülkemizde yetkin insan kaynağı bulma konusunda çok ciddi bir ihtiyaç olduğunu gözlemledik ve firmalara ciddi katkı sağlayabileceğimizi düşündük. Şimdiye kadar da bu
alanda 10’un üzerinde kuruluş ile sözleşme imzaladık.

İnsan kaynakları süreçleri değişiyor ve dijitalleşiyor. BeNova Human Capital ile bu dijitalleşmeyi ve yenilikleri de çok yakından takip ediyoruz.

Yeni nesil performans yönetim sistemi olarak adlandırılan OKR metodolojisini kullanıyoruz ve performans yönetimi takibi için de çözüm ortaklarımızın dijital platformlarını kullanıyoruz.

Kurumların ömrü, performansı, verimliliği ve sürdürülebilirliği İnsan Değerleri Yönetimi uygulamalarının etkinliği ile doğrudan ilişkilidir.

BeNova Human Capital danışmanları olarak ihtiyaçları anlamak için kurumların kültürünü, yapısını ve süreçlerini bilimsel yöntemler ile analiz ediyor ve elde ettiğimiz çıktılara göre stratejik planlamalar oluşturuyoruz.

Bu sayede, firma çalışanlarının şirketi ve sistemidaha çok benimsemesini ve bir noktada, kurumun çıkarını kendi çıkarından farklı tutmamasını sağlıyoruz.

Bu kapsamda, firmaların organizasyon şemalarını optimize ediyor, kurum kültürünü ve değerlerini analiz ediyor, iş ailelerini ve kademelendirmeleri tasarlıyor, iş tanımlarını hazırlıyoruz.

Ülkemizdeki şirketlerin gelişime açık yönleri nelerdir ?

Yaptığımız analizler ve gözlemlerimiz sonucunda, KOBİ statüsündeki firmalarımızın %95’ten fazlasının uygulanabilir bir stratejiye sahip olmadığını gözlemledik.

Ülkemizde stratejinin önemi ne yazık ki çok fazla anlaşılabilmiş değil. Uygulama aşamasına hızlı geçmeyi seven bir yanımız var toplum olarak, fakat uygulamaya geçmeden önce strateji aşamasına yeterli zaman ayırmadığımızda ne yazık ki uygulamanın başarılı olma ihtimali ciddi anlamda düşüyor.

Aynı şekilde dijital dönüşüm halen çoğu şirketimizin gündeminde değil ancak dünyadaki şirketler bu konuda ciddi mesafe katetmiş durumda, biz ne yazık ki geç kalıyoruz ve bu alandaki fark gün geçtikçe açılıyor.

En çok ilgi çeken danışmanlık hizmetlerinizden birisi de İhracat Danışmanlığı. İhracat stratejisi neden önemli? KOBİ’lerin ihracat stratejilerinde gözlemleriniz nedir ?

Yaptığımız analizler ve gözlemlerimiz sonucunda, KOBİ statüsündeki firmalarımızın %95’ten fazlasının ihracat için bir stratejiye sahip olmadığını tespit ettik.

Bu noktadan hareketle de; ülkemizin üretim kapasitesindeki katma değeri arttırmak ve ihracat potansiyeline destek olabilmek amacıyla ihracat danışmanlığı hizmetimizi öne çıkarmaya ve “KOBİ’lere Özel İhracat Danışmanlığı Paketi” hizmetini kurgulamaya karar verdik.

Ülkemizdeki pek çok firmanın, iyi kurgulanmış bir strateji ve bu stratejinin takip edildiği bir mekanizma sayesinde yenilikçi çözümlerini ve kaliteli ürünlerini ihraç edebileceklerine inanıyoruz.

İhracat, şirketlere yeni pazarlar, daha fazla satış, daha yüksek kâr ve daha geniş müşteri ağı imkanı sunar. İç pazarda kapasitenin tam kullanılamadığı durumda üretimi artırma imkânı sağlar.

Daha da önemlisi iç pazara olan bağımlılık azalır veya iç pazarda durgunluk olduğunda bile sürdürülebilir bir şekilde büyümeye devam etmenize olanak sağlar.

Bu nedenle, öncelikli olarak neden ihracat yapmak istediğiniz konusunda net olmalısınız. Peki ihracata başlamak için hazır mısınız? Mevcut bir ihracat / satış mekanizmanız, buna uygun ekibiniz var mı? 

İhracata başlamak ve sipariş almak zaman almaktadır. İhracat yolculuğuna adım atmadan önce çabalarınızı destekleyecek kaynaklara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. İhracat sabır işidir, uzun bir dönem satış yapmadan yatırım yapmayı göze almalısınız.

Yurtdışına açılmak isteyen KOBİ'lere önerileriniz nelerdir ?

İhracat faaliyetlerinize başlamadan önce mutlaka ihracat stratejinizi oluşturun. İhracat stratejinizi oluştururken öncelikli olarak, ihracat için nereye odaklanmanız gerektiğine, çabalarınızı nereye odaklamanız gerektiğine karar verin.

Rekabetçi konumunuzu belirleyin ve hangi ürünlerin uluslararası pazarlarda en iyi performansı göstereceğine karar verin. Size büyüme alanı sunan ve anladığınız pazarları seçin.

Çok farklı bir iş kültürüne sahip bir ülkeye satış yapmak, ihracata giden en iyi ilk adım olmayabilir. Bu aşamada hedeflerinizi ve bütçenizi belirlemeyi unutmayın. Satış, ciro ve kârlılık açısından neyi hedeflediğinizi açıkça belirleyin.

Ne zaman bir getiri beklediğinizi açıkça belirten bir ihracat bütçesi oluşturun. İhracatın ek maliyetlerini ve risklerini kapsayan bir ihracat fiyatı belirlediğinizden emin olun.
İhracatınızı nasıl yöneteceğinizi iyi planlayın. İhracat faaliyetlerinize liderlik etmesi ve ihracat mekanizmanızı yönetmesi için birisini atayın.

Çalışanların uluslararası siparişleri işlemek için ihtiyaç duydukları ekipman ve sistemlere (CRM gibi) sahip olmasını sağlayın. Pazara ulaşmak için pazarlama, satış ve teslimatı nasıl düzenleyeceğinize karar verin.

Tüm dünyaya odaklanmak mümkün olmadığından ilk aşamada odaklanacağınız ülkeleri çok iyi seçin. Bunun için hedef bölge ve ülke analizini detaylı bir şekilde yapın. Ürünleriniz için talebin en güçlü olduğu yerleri bulmak için de profesyonel destek alabilirsiniz.

Bu sayede yanlış ülkelere yatırım yapma ihtimalinizi azaltmış olacaksınız ve uzun vadede çok daha başarılı olacaksınız. Potansiyel rakipler, tedarikçiler ve müşterilerle tanışmak için fuarlara katılın. Uzaktan ihracat yapmak her zaman mümkün olmayabilir.

Bu nedenle yurtdışına seyahat edebilecek, sizi tanıtabilecek, müşterilerinizle temas edebilecek bir ekip kurmayı unutmayın. Seyahatlerinizi maliyeti için devletten alabileceğiniz hibe ve destekleri araştırmayı da unutmayın.

BeNova Consulting, sektör tecrübesi dışında hangi noktalarda fark yaratıyor ?

Danışmanlık konusuna bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşıyoruz. Hizmet vereceğimiz kurumu tanımadan ve anlamadan, “Şunları yapmalısınız” demiyoruz. Ayrıca, yaptığımız tüm işlere “etki” odaklı yaklaşıyoruz. Verdiğimiz hizmetin ve uygulamanın, kurumda bir etki yaratması gerekiyor.

Bir işi üstlenirken önemli karar parametrelerimizden biri de bu. “Etki”yi, somut bir çıktı olarak tanımlayabiliriz. Örneğin, maliyetler üzerinde çalışıyorsanız etki, maliyeti düşürmektir. Genel anlamda bir etki yaratabilmek için de 3 aşamalı bir süreç izliyoruz.

Önce kurumu detaylı bir şekilde analiz ediyoruz. Strateji, insan kaynakları, satış, pazarlama ve dijitalleşme gibi alanların hangilerinde iyiler, hangi alanlarda iyileştirme ihtiyacı bulunuyor?

Bunu anlayabilmek için üst düzey yöneticilerden başlayarak kurum personeli ile görüşmeler yapıyoruz. Tesislerini inceliyoruz. Hizmet verdiğimiz kurumun boyutlarına ve odaklandığımız konuya bağlı olarak, ortalama 1-2 hafta boyunca kurumla bütünleşiyoruz.

Bu birinci aşamanın ardından, ikinci aşamada, aksiyon listesini çıkartıyoruz. Odaklanacağımız alanda ya da alanlarda neler yapılması gerektiğini, aksiyonlar olarak listeliyoruz. Bunların arasında öncelikli olanları belirliyoruz.

Tabii bu aksiyonların hepsini, “etki” ye yönelik olarak ortaya koyuyoruz. Aksiyon listesini hazırlarken dünyadaki benzer kurumların, benzer konulara nasıl eğildiğinin analizini de yapıyoruz. Özellikle ekibimizin ve çözüm ortaklarımızın tecrübesi, çok isabetli analizler yapabilmemizi sağlıyor.

Üçüncü ve son aşama ise fark yarattığımız bir diğer alan: Uygulama. Danışmanlık şirketleri, büyük çoğunlukla yapılması gerekenleri söyleyip aradan çıkar. Uygulamada yanınızda yer almazlar. Bunun bir nedeni de uygulamanın riskli oluşudur; işin sonunda, uygulamada başarısız olmak da vardır.

BeNova Consulting olarak, uygulama sürecinde de kurumların yanında yer almaya devam ediyoruz. Uygulama sürecinde, bir “proje ofisi” kuruyoruz. Proje ofisinden kastımız, kurumdan ilgili personelin de yer aldığı bir ekip oluşturmak.

Kurum çalışanlarının, vakitlerinin %100’ünü bu ofise ayırmaları gerekmiyor; işi ağırlıklı olarak yine bizim danışmanlarımız yapıyor. Ama kurum çalışanları da süreci öğreniyorlar. Böylece, örneğin 6 ay sonra biz devreden çıktığımızda, kurum yoluna bağımsız bir şekilde devam edebiliyor.

2022 yılına nasıl başladınız, hedefleriniz nelerdir? Finansal performansınız ve yeni yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz? Gelecek dönem büyüme stratejileriniz nelerdir ? Gündemde yeni iş birlikleri, yeni pazarlar söz konusu mu ?

Bizim en önemli hedefimiz, etki odaklı danışmanlığı ve kalitemizi devam ettirmek. Şimdiye kadar hep olumlu dönüşler aldık. Müşterilerimiz hep “İyi ki BeNova Consulting ile çalışmışız!” dediler ve bunun, önümüzdeki dönemde de böyle devam etmesini istiyoruz.

Mümkün olduğunca çok kuruluşa kaliteli hizmet vermek, en büyük hedeflerimizden biri. Böylece kuruluşların ve sektörlerin gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz.

2022’de, çalıştığımız KOBİ sayısını arttırmak önceliklerimizden biri olacak. KOBİ’lere yönelik çok daha fazla aktif olacağız. KOBİ’lere katkı verebileceğimiz; başta ihracat ve insan kaynakları danışmanlığı olmak üzere birçok alan bulunuyor.

Etki odaklı danışmanlık hizmeti için ekibimizi sürekli geliştirmemiz ve kalifiye arkadaşlarla desteklememiz gerekiyor. 2022 yılında da ekibimize yatırım yapmaya devam edeceğiz.

Yeni iş birlikleri her zaman devam edecek; ihracata yönelik iş geliştirme ve pazarlama konusunda HB Grup Danışmanlık ile yakın zamanda bir iş birliği gerçekleştirdik.

Yine çok yakın bir zamanda İnovasyon Danışmanlığına yönelik bir iş birliğini duyuruyor olacağız. Başarılı olabilmemiz için kaliteli iş birliklerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE