Cumartesi, 20 Nisan 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende İstanbul

Perakendenciler Enflasyonu Kabullendiler

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Yenal Gökyıldırım: “Geçen yılki hızlı dalgalanmalar yerini daha stabil bir ortama bıraksa da enflasyonun artık hayatımıza girdiğini de kabul etmeliyiz” dedi.

Perakendenciler Enflasyonu Kabullendiler

Dün altıncısı düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansı’nda maliyetlerin kontrolünde ve verimlilik artışında büyük katkı sağlayan teknolojik çözümler, perakende özelindeki örnekleriyle ele alındı.

6 bin satış noktasında 165 bin kişilik bir istihdam ve 100 milyar TL’ye seviyesinde bir ciroyu temsil eden KMD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “Hepimizin bildiği üzere 2019 yılında zor dönemlerden geçtik. Ülkemizin dinamik yapısı bu günleri atlatmada en önemli kaynak halini aldı.

Genç ve dinamik yapımız, teknolojiye ve yeniliklere açık, hızlı adapte olan insanımız, zorlu koşullarda mücadele etmeye ve başarıya alışkın ticari yapılarımız sayesinde önümüzdeki dönemde ülkemizin daha güzel günler göreceğine inancımız tam” dedi.

Perakende sektörünün işleyişini etkileyen çok fazla faktör olduğuna değinen Gökyıldırım; “Finansman kaynaklarındaki değişiklikler, banka faizlerinin durumu, inşaat sektörünün ve ev satışlarının durumu, yeni evlilikler ve boşanmalar, kentlere veya köylere göçlerin durumu, mevsimlerin değişmesi gibi pek çok konu, bizleri farklı açılardan etkiliyor. Bunun yanı sıra bazı ürünlerdeki vergisel yükler, kredi kartı kullanımının sınırlandırılması veya taksit sıkıntısı gibi faktörler de işlerimizi etkiliyor. Geçen yılki hızlı dalgalanmalar yerini daha stabil bir ortama bıraksa da enflasyonun artık hayatımıza girdiğini de kabul etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

İlk yarıyılda gıdadışı perakendenin yüzde 22’lik büyüme gösterdiğini sözlerine ekleyen Göyıldırım enflasyon etkisi arındırıldığında bu büyüme oranının yüzde 2 seviyesinde kaldığının altını çizdi.

Sepet ortalaması küçülüyor

Perakende sektörünün başrol oyuncusunun tüketici olduğunu ve son dönemde tüketici alışveriş alışkanlıklarının çok değişken olduğunu vurgulayan Gökyıldırım, modern perakendenin enflasyonu frenleme çabalarına da dikkat çekti. Gökyıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Her ne kadar frenlemeye çalışsak da, yansıtmak zorunda kaldığımız fiyat artışları ancak kampanyalarla desteklendiğinde satışa dönebiliyor.

Tüketicilerimizin fiyat ve kampanya hassasiyetinin arttığını görüyoruz. Ziyaretçi sayılarımızda ve sepet büyüklüklerinde de önceki senelere göre küçülme gözlemliyoruz. 2018 ve 2019’da maalesef yeni mağaza açma hızımız, dolayısıyla metrekare artışlarımız yavaşladı.

Bunun yerine elimizdeki kaynakları daha verimli kullanarak tüketicimizi memnun etmek için çalıştık. Maliyetlerimizi kontrol altına almak, verimlilik projeleri geliştirmek, pazardaki payımızı ve beraberinde pazarımızı büyütmek için yeri geldiğinde karlılıklarımızdan vazgeçerek çalışmaya devam ediyoruz.”

Perakendenin tüm kategorilerinden profesyoneller ile bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaları ve girişimcileri bir araya getiren tek etkinlik olan “6. Perakende Teknolojileri Konferansı” bu doğrultuda erken saatlerde MeeTechadı verilen mini tanışma toplantıları ile başladı. 60 saniyelik mini toplantılarda teknoloji ile ilgilenen yaklaşık 60 girişimci, KMD Yönetim Kurulu üyeleri başta olmak üzere perakende sektörünün öncü isimleri ile tanışma fırsatı yakaladılar.

“Araştırma 4.0” başlığı ile düzenlenen panelin ilk bölümünde Nielsen Türkiye’nin Genel Müdürü & Perakendeci Hizmetleri Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan, Nielsen Türkiye Tüketici Araştırmaları Operasyon Direktörü Murat Kutlu, Nielsen Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Nur Serenli, veri işleme teknolojileri, veri kalitesi ve güvenliği alanlarında hızla verimlilik fırsatları sağlayan endüstri 4.0’ın kaldıraç etkisi anlatarak; datanın bilgiye, içgörünün öngörüye dönüşmesi yolculuğunu yeni nesil çözümleriyle paylaştı.

“Perakendede Veriye Dayalı Dönüşüm ve Doğru Bildiğimiz Yanlışlar” oturumunda, Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal, veriye dayalı dijital dönüşümün perakende sektörüne etkisi nedeniyle yeniden yapılandırılması gereken süreçleri dünyadan örnekler vererek paylaştı.

“Ne Zaman Hangi Teknoloji: Hızlı Bir Müşteri Deneyim Yolculuğu” isimli sunumu ile Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Danışmanı Uğur Özmen, müşteri deneyim yolculuğunun hangi aşamasında hangi teknolojilerin kullanılabileceğine dair aydınlatıcı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

“İşimizin Kalbinde “İnsan” Var” paneli ile dikkat çeken Arçelik Pazarlama A.Ş., Grundig Türkiye Grup Yöneticisi Handan Abdurrahmanoğlu, beklentilerin sürekli yükselmesi ile değişen müşteri davranışlarının perakende dünyasını nasıl etkilediğine ve Arçelik Omnichannel pazarlama stratejisi ile tüm platformlarda, online ile offline arasındaki entegrasyonu nasıl sağladıklarını aktardı.

Çözüm oturumlarının birinci bölümünde 3 farklı oturum ardı ardına gerçekleştirildi. “Dijital Perakende İçin En Kritik 5 Makro Trend” başlıklı sohbette, Inveon Kurucu & CEO’su Yomi Kastro ve Zorluteks, Pazarlama Genel Müdürü Dr. Erkmen Onbulak, perakendede dijitalleşmeyle çarpan etkisi yaratmak için yakalanması gereken en kritik 5 makro trendi konuştular.

“Müşteriye Özel Kişiselleştirilmiş Kampanyalar ve Sadakat Yönetimi” başlıklı konuşmasında Nebim Genel Koordinatörü Sedat Taşçı ve Kiğılı Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Direktörü Gürkan Taşkıran hazır giyim perakendesine özgü sadakat programlarının özelleştirilmesine dair projelerini anlattı.

 
 

“Yeni Nesil Teknoloji Asistanı” oturumunda İntel Türkiye Perakende Satış Direktörü Koray Yıldız ve Teknosa Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Doğa Oran, günümüz tüketicilerinin online ve offline alışverişte kesintisiz, entegre ve kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşamak istediğine değinirken, Teknosa ve Intel’in geliştirdiği yapay zeka destekli yeni nesil teknoloji asistanı “AraTara” sayesinde bilgisayar satın alma sürecinin tüketici için eğlenceli ve kolay bir hale geldiğini paylaştılar.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE