COVID-19 E-Ticareti Nasıl Etkiledi ?
FutureCommerce360 Loading’in ilki dijital platformda canlı yayın olarak gerçekleştirildi.

5 Mayıs Salı günü 16:00’te gerçekleşen yayında, globalde olduğu gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs pandemisinin ülkemizdeki ilk 5 haftalık etkisini değerlendiren Nielsen Türkiye Genel Müdürü ve Perakende Grup Başkan Yardımcısı (Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika & Rusya) Didem Şekerel Erdoğan, pandemi döneminde alışverişçilerin çoklu kanal kullanımının arttığını ve bunun da e-ticarette katalizör etkisi yarattığını gördüklerini ifade etti.
Didem Şekerel Erdoğan, pandemi dönemi olarak değerlendirebileceğimiz ilk vakanın açıklanmasından sonra geçen 5 haftanın ortalamasında, Nielsen E-Ticaret Paneline göre pazar büyümesinin ilk iki aylık performansının üç kat üzerine çıkarak %171 olarak gerçekleştiğini belirtti.
“Alışverişçilerin bu dönemde kişisel hijyenlerine ve ev temizliğine verdikleri önemin yanında evde geçirilen sürenin artmasıyla birlikte kuaför ve kişisel bakım ihtiyaçlarını da evde gidermeye başladıklarını gözlemledik” şeklinde ifade eden Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, pandemi döneminde e-ticaret kanalında en hızlı büyüyen ilk 10 kategoriyi paylaştı.
Bu kategoriler Saç Boyası, Ağda ve Tüy Dökücüler, Hijyenik Ped, Çamaşır Suyu, Sabun & Duş Jeli, Kağıt Ürünleri, Türk Kahvesi ve Hazır Kahve, Saç Kremi ve Ev Temizlik Ürünleri kategorileri oldu.
Pandemi sonrasında da çoklu kanal kullanımının yaygınlaşacağını öngördüklerini vurgulayan Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, dijital ve teknolojik fiziksel dönüşüm sürmekle birlikte, özellikle Türk alışverişçisi için belirli ürün gruplarında ürünü dokunarak, hissederek seçmenin hala çok önemli olduğunu ve alışverişçilerin mağaza içindeki deneyimi çok değerli bulduklarını belirtti.
Didem Şekerel Erdoğan, tüm bu nedenlerden ötürü, diijital dönüşüme paralel biçimde önümüzdeki dönemde fiziksel mağazaların da alışverişteki önemini korumaya devam edeceklerini vurguladı.
Nielsen Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Nur Serenli, Nielsen tarafından Nisan ayı içinde Türkiye temsili gerçekleştirilen “COVID-19 Döneminde Online Alışverişçinin Yolculuğu” başlıklı raporun öne çıkan sonuçlarını paylaştı. Online alışveriş sıklığının COVID-19 döneminde arttığına dikkat çeken Nur Serenli, sık alışveriş yapan “alışverişkolik” segmentinin ağırlığının bu dönemde arttığını ve COVID-19 öncesi toplam online alışverişçiler içinde her 10 kişiden 3’ü iken, bu dönemde 4’e çıktığını ifade etti.
COVID-19 döneminde online alışveriş içinde market&gıda olarak ifade edilen FMCG ürünlerinin ağırlık kazandığını ifade eden Nur Serenli, market&gıda ürünlerinin tercih sıralamasında 6’ncı sıradan 3’üncü sıraya yükseldiğini belirtti. Serenli, gıda dışı market ürünlerinin de paralel biçimde 10’uncu sıradan 7’inci sıraya yükseldiğinin altını çizdi.
Yakın dönemde alışverişçinin gündemine giren ve çok dinamik bir segment olan hızlı teslimat uygulamalarından da bahseden Nur Serenli, hızlı teslimat uygulamaları kullanım oranlarının COVID-19 döneminde anlamlı olarak arttığına tanık olduklarını söyledi. Serenli, araştırma sonuçlarına göre son bir ay içinde hızlı teslimat uygulaması kullanımının %40 arttığını ifade etti.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca şöyle konuştu:
“İçinde bulunduğumuz dönemin de gösterdiği gibi, dijital dönüşüme düzenli olarak yatırım yapan sektörler bu olağanüstü süreçte ekonominin, yaşamın sürdürülebilirliğine çok önemli katkılar yaptılar.
E-ticaret bu sektörün en çok öne çıkanlarından biri. Kısa bir süre önce kamuoyuyla paylaştığımız raporumuza göre e-ticaret sektörü, 2018’de olduğu gibi 2019 yılında da hem TL bazında hem de dolar bazında büyümesini sürdürdü. 2019 yılında yüzde 39’luk bir büyüme ile 83,1 milyar TL’lik bir hacim büyüklüğüne ulaşılmasını olumlu bir gelişim olarak değerlendirebiliriz.
Toplam perakende pazarında online işlemlerin oranı da geçen yıldan bu yıla artış gösteriyor ancak, bizimle birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin oranı da paralel olarak artıyor. Burada ödeme sistemleri ve altyapılara odaklanabilirsek daha farklı bir ivme yakalayabiliriz.
Tüm dünyanın yaşadığı COVID 19 salgını, insanlık için bir dönüm noktası. Bu dönüm noktasından başarıyla geçmemizi dijitalleşme ile sürdürülebilirlik arasında kurduğumuz denge sağlayacak. E-ticaretin bu dengenin en önemli noktalarından birinde konumlanacağına inanıyorum.”
75 ilde sunduğumuz sanal market hizmetiyle Türkiye’nin en yaygın online gıda platformuyuz
Migros Ticaret A.Ş. İcra Başkanı Özgür Tort gıda perakende sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. COVID-19 sürecinde, gıda perakendeciliği sektörünün misyonuna değinen Tort, pandemi sürecinde hizmet veren sektör çalışanlarının öneminin altını çizdi.
Özgür Tort, “Web ve mobilden üzerinden 75 ilde sunduğumuz sanal market hizmetiyle Türkiye’nin en yaygın online gıda platformuyuz. 2018 yılında 30 şehirde sanal market faaliyeti varken, 2020 yılında bu uygulama 60 şehre yayıldı.
Pandemi döneminde ise şehir sayısı 75’e ulaştı. En kısa sürede de 81 şehirde elektronik ticaret teslimatı yapacağız. 60 şehir ve 200 mağaza teslimatından 75 şehir, 400 mağaza teslimat modeline ulaşıldı.” diyerek talebin değişikliğine dikkat çekti.
Teslimat sayılarında 4.5 kat bir artışa ulaşıldığını belirten Tort, bu dönem 5.000 ek istihdam sağlandığına da değindi. Devasa bir tedarik zinciri örgütlemesi oluşturduklarını ifade eden Tort, Migros’un ürün yelpazesinde yüzde 77’ sinin tarıma dayalı ürünlerden oluştuğunu dile getirdi.
Tarım Bakanlığı ile yakın temasta olduklarını, kooperatiflere ve üreticilere destek verdiklerini belirten Tort, üretici ile tüketici arasında doğrudan bağ kuran Dijital Tarım Platformu’na (DİTAP) üye olan ilk perakendeci olduklarını da ifade etti.
-
0
-
0
-
0
-
0
-
0
- 0 Yorum
-
Yorumu Gönder