Cuma, 29 Mart 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Perakende Şanlıurfa

Ayakkabı Sektörü 2023 Hedefi 2 Milyar Dolar

Ayakkabı sektörü kur dalgalanmalarına rağmen büyümesini sürdürüyor.

Ayakkabı Sektörü 2023 Hedefi 2 Milyar Dolar

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı TASEV Başkanı Tan Erdoğdu, ihracatta geçtiğimiz yıl yüzde 15’lik artışın yaşandığı ayakkabı sektöründe bu yıl yüzde 7 artış beklediklerini söyledi.

Bunun sebebini de 2018 yılında yaşanan kurlardaki dalgalanmalara bağlayan Erdoğdu, “Olumsuz koşullar 2019 yılının başından itibaren kendini hissettirmeye başladı. Dolayısıyla bunun böyle olacağını sektör biliyordu. Sektörün şöyle bir dinamik yapısı var.

Uzun yıllardır Türkiye ayakkabı sektörü ihracatı toplam ihracat ortalamasının hep üstünde kaldı. Yani ülkenin lokomotif sektörlerinden birisiydi. İhracatını katlayarak artıran sektörlerden birisi oldu hep. 2018 yılında da yüzde 15’lik ihracat artışına imza attık.

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz ihracat rakamı 888 milyon dolardı. 2019 yılını değerlendirdiğiniz zaman tersine bir küçülme beklenebilirdi. Ama ilk 9 aylık rakamlara bakıldığında yıl sonunu yüzde 6-7’lik bir artışla kapatmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

2023’de 2 milyar dolarlık ihracat

Türkiye’nin ihracat kalemleri arasında önemli bir yere sahip olan ayakkabı sektörü ile ilgili olarak 2023 hedeflerine de değinen Erdoğdu, “İlk önce 1.5 milyar dolar ihracat hedefi belirledik.

Bu rakamı daha sonra 2 milyar dolara çıkardık. 2023’e az bir zaman kaldı. 2 milyar doları yakalamak kolay gözükmüyor. Ama emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.

Türkiye’de bugün ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren 12 bine yakın bir işletme var. Sektör 300 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu nedenle ayakkabı sektörü açısından istihdamın çok önemli olduğunu kaydeden Erdoğdu, şöyle devam etti: “Bunların büyük çoğunluğu küçük ve orta boy işletme.

Üretim kapasitesi günde 5 bin ile 10 bin çift olan işletme sayısı az. Sanayinin yüzde 50’lik kısmı hala İstanbul’da. Ama İstanbul’dan sonra Konya, Gaziantep, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Antakya ve Adana gibi iller önemli üretim merkezleri. Orta vadede endüstrinin üretim bacağının Anadolu’ya göç etmesi lazım.

Bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Urfa’da örnek bir model yapıldı. Yan sanayi firmaları tesis kurmak için burada hareket geçti. Küresel rekabette ve iç pazarda rekabette önümüzdeki dönemlerde bu bölgede üretim yapmak oldukça katkı sağlayacaktır. Ayakkabı el emek yoğun bir sektör. Bu bizi rekabette öne atacak. Bu kadar emeğin yoğun olduğu bir sektörde istihdama sağlanan destekler çok önemli.”

TASEV Yönetim Kurulu Başkanı Tan Erdoğdu, sohbet toplantısında dünyaca ünlü ayakkabı markalarının Türkiye’de üretim yaptırmak istediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Hali hazırda üretim yaptıran birçok marka var. Bunun yanında üretim kapasiteleri arttığı zaman önemli spor markalarının da Türkiye’de üretim yaptıracağını düşünüyorum. Örneğin Adidas’a 20-30 yıldır üretim yapan bir ülkeydik.

Bunun gibi küresel oyuncuların ülkemizde üretim yaptırmaması için hiçbir neden yok. Türkiye olarak son dönemde özellikle Nike, Puma ve Adidas gibi markaların radarındayız. Sadece Nike’ı dikkate alırsak toplam 35 milyar dolarlık bir turnovera sahip. İnanılmaz çok model üretiyor. Belki çok niş ürünleri değil ama standart ürünlerini Türkiye’de konuşlandırabilir.”

Perakendedeki küresel oyuncuların Türkiye’yi mercek altına almasıyla yatırımların artacağını ve ölçeklerin büyüyeceğine inandıklarını da belirten Erdoğdu, “Sektör bunun farkında. Uzun yıllar küçük olsun benim olsun mantığı vardı.

Son yıllarda dünya markaların Türkiye’de üretim yaptırmaya başlamasıyla birçok üretici hem yeni yatırım yapma hem birleşerek yatırım yapma fırsatını kolluyor. Bu kırılma noktasını aşarsak sektör olarak yeni ve büyük yatırımlarla Avrupa’daki pazardan daha büyük pay alırız” diye konuştu.

Erdoğdu, hali hazırda bu dev markalara üretim yapacak büyük kapasitelere sahip firma sayısının az olduğuna da dikkat çekerek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Dolayısıyla öncelikle ölçeğini yerli yerine oturmuş firmalara ihtiyacımız var. Bu nedenle ayakkabı sektörümüz önümüzdeki dönemlerde ölçek ekonomisine geçmek için bir devinim içine girmesi gerekiyor.

Küçük işletmeler yerlerini orta ve büyük boy işletmelere devredecek. Birleşmeler gerçekleşecek. Ölçeği büyütmezsek değer yaratmada ve pastadan pay kapmada sıkıntı yaşarız.” Erdoğdu, bu firmaların Türkiye’yi radarına almasının sebebi olarak ise Çin’de yaşanan büyük sermaye göçünü gösterdi. Erdoğdu,

“Çin’den özellikle son yıllarda büyük sermayeler çıkış yapıyor. Bu konuyu ayakkabı sektörünün yakından takip etmesi gerekiyor. Çünkü biz her zaman için çok hızlı ve dinamik üretimle ön plandayız.

Hız oldukça önemli. Müşteri bize Avrupa’dan geldiği zaman sipariş verdiği zaman en hızlı üretenlerdeniz. Bu önemli avantaj. Burnumuzun dibinde Avrupa gibi çok önemli dünya ayakkabı ihracatının yüzde 15’inin yapıldığı, değer olarak 30-35 milyar dolar arasında olan bir pazar var.”

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı TASEV Başkanı Tan Erdoğdu.

Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) Başkanı TASEV Başkanı Tan Erdoğdu.
 

Türkiye’de ayakkabı sektörünün kurduğu meslek lisesinin bundan 20 yıl önce ortaya konulan bir vizyon sonucu gerçekleştiğini kaydeden Erdoğdu, “Son yıllarda MEB politikası gereği meslek liselerine yönelme arttı.

Çünkü bütün meslek kolları nitelikli iş gücü konusunda alarm veriyor. Biz 1997 yılında TASEV’i kurmuşuz. Ayakkabı sektörünün değeri olarak baktığınızda belki küçük ama 20 yıl önce bu vizyonu koymak oldukça önemli. O zamanın kurucuları sektöre nitelikli eleman yetiştirmek üzere bu liseyi kurmuşlar.

Türkiye bu gerçeğin daha yeni yeni farkına varıyor. Bugün lisemizde 24 derslikte yılda 400-500 öğrenci yetiştiriyoruz. Hepsi mezun olduğunda iş bulabilir bir durumda. Bunun yanında meslek yüksek okulunu ve lisans programımızı da hayata geçirdik. Bugün okulumuzdan mezun olan birçok öğrencimiz yurtdışında iyi markalarda görev yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bölge: Etiketler:
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE