Cuma, 29 Mart 2024
.
.
chevron_left chevron_right
Gündem İstanbul

Gençlerin En Çok Tercih Ettiği Sosyalleşme Alanı AVM’ler

Gençler 1 günü 34 saat hissediyor.

Gençlerin En Çok Tercih Ettiği Sosyalleşme Alanı AVM’ler

Türkiye’de 12 – 19 yaş arası gençler toplam nüfusun %13’ünü oluşturuyor. Bu genç jenerasyon markaların, reklamcıların, siyasetin ve eğitimcilerin odağına yerleşmiş durumdalar ya da beş yıl içinde yerleşecekler.

Ipsos toplumun bu önemli kitlesini anlamak üzere, anlama kılavuzu niteliğinde çarpıcı bir araştırma gerçekleştirdi. Şimdiki gençleri derinlemesine analiz etti ve ortaya önemli sonuçlar çıktı.

Araştırmayla ilgili değerlendirmelerini ileten Ipsos’un Marka Sağlığı İzleme ve Sosyal Dinleme Analizleri hizmet birimlerinin lideri Özlem Sönmezyalçın: “Ipsos olarak toplum, insanlar ve pazarlar hakkında tam bir anlayış sunmak hedefiyle yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında; nüfusun %13’ünü oluşturan ve gelecek dönemde önemli bir hedef kitle haline gelecek olan 12 – 19 yaş aralığındaki gençlerle ilgili detaylı bir rapor hazırladık.

360’ Teens Pulse adını verdiğimiz araştırmamız sonucunda; kuşak tanımlamalarından öteye geçerek ve “duyarsızlar”, “sorumsuzlar”, “sadık değiller” vb ön yargılı değerlendirmeleri de bir kenara bırakarak bu özel kitlenin markalar, sosyalleşme alanları vb çok çeşitli konulardaki tercihlerini, değer yargılarını, beğenilerini ve dijital dünyadaki davranışlarını detaylı bir şekilde ortaya koyduğumuz bir rapor ortaya çıktı.

Raporda çok detaylı bölümler olmakla birlikte bu haberde paylaştığımız verilere genel olarak baktığımızda gençlerin aile bağlarına oldukça önem verdikleri, AVM’lerin hayatlarında önemli bir sosyalleşme alanı olduğunu, yerel markaların gençlerin gönüllerinde yer edebildiğini ve çok ekranlılık ve aynı anda birçok iş yapma güdüleri nedeniyle bir günü 24 saatten fazla hissettiklerini görüyoruz. Bu araştırmanın gençlerle ilgili ön yargılarımızı kırmada önemli bir araç olacağına inanıyorum.”

Gençler 1 günü 34 saat hissediyor

Aynı anda çok iş yaptıkları, çok ekranlı yaşadıkları için olsa gerek gençler 1 günü daha uzun hissediyorlar. Yemek yerken ders çalışmak, alışveriş yaparken atıştırmak gibi birden fazla eylemi bir arada gerçekleştirme davranışları belirgin olarak gözlemleniyor.

Gençler dış görünüşlerine önem veriyorlar

Harçlıklarının %22’sini giyime harcıyorlar. En sevilen markalar sorulduğunda ilk 10 markanın 8’ini giyim markaları oluşturuyor. Kişisel bakım ve spor aktiviteleri ise özellikle yaz aylarında 3. Ve 4. Büyük harcama kalemi olarak belirtiliyor.

Yerli markaları beğeniyorlar

Ipsos’un araştırması gençlerin yabancı marka gibi bir saplantıları olmadığını da gösteriyor. En sevdikleri markalar sıralamasında ilk 10 markanın 4′ü Türkiye’den.

Gençlerin en çok tercih ettiği sosyalleşme alanı AVM’ler…

Ipsos’un araştırması kapsamında gençlere sosyalleşme alanı olarak en çok nereleri tercih ettikleri de soruldu. Buna göre gençlerin %55’i AVM’leri tercih ediyor, %53 ise açık havada sosyalleşmeyi tercih ettiklerini belirtiyorlar.

Gençlerin aile bağları 60’lara 70’lere mi dönüyoruz dedirtecek derecede güçlü

Araştırma kapsamında 12 – 19 yaş aralığındaki gençlere bazı ifadelere ne derece katılıp katılmadıkları da soruluyor. Böylelikle onların çeşitli konulara bakış açıları belirlenmiş oldu. Bu kapsamda “Ailemin değerlerini hiçbir zaman göz ardı etmem” ifadesine katılan gençlerin oranı %72 olarak görüldü. Bu da gençlerin aile değerlerine oldukça önem verdiklerini ortaya koyuyor.

Gençler Instragmda mahremiyete önem veriyor, en çok kullandıkları emoji ise: emoji

Gençlerin %74’ü Instagram’da gizli hesap kullanıyorlar. Bir nevi takipçilerini kendileri seçmek ve mahremiyetlerini korumak istiyorlar.

Emojiler kuşkusuz gençlerin en sık kullandıkları ifade araçlarından buna göre en sık kullanılan emojiler şu şekilde sıralanıyor:

Ipsos 360’ Teens Pulse Araştırması, 12 – 19 yaş aralığındaki toplam 750 gençle 23 Temmuz – 10 Ağustos tarihleri arasında online olarak yapılmıştır. Örneklemin %48’i kadın, %52’si erkektir. Örneklemde; 12-14 yaş aralığı %38, 15 – 17 yaş aralığı %37, 18-19 yaş aralığı %25’dir. ESOMAR kuralları gereği 12-14 yaş grubu ile gerçekleştirilen anketlerde ebeveyn izni dikkate alınmıştır.

 

Bölge: Etiketler:
adscode
VİDEO GALERİ
Emoji ile tepki ver!
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • DAHA FAZLA SONUÇ YÜKLE